Inspectie berispt bedrijven voor schenden legionellaregels

Waterdruppel

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de afgelopen twee jaar ruim 480 bedrijven berispt omdat zij geen maatregelen tegen de legionellabacterie hadden genomen. Dat blijkt uit gegevens van de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) die zij online hebben geplaatst naar aanleiding van een WOB-verzoek van RTL Nieuws.

RTL berichtte onlangs dat bedrijven niet genoeg doen tegen de legionellabacterie. Het gaat om hotels, jachthavens, zorginstellingen, Bed & Breakfasts, campings, vakantiehuizen, sauna’s, zwembaden en ziekenhuizen. De door ILT gecontroleerde bedrijven blijken hun zaken niet op orde te hebben. Sommige bedrijven ontvingen boetes van wel 48.000 euro.

Legionellabacterie

In Nederland ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport toe op de naleving van de regels voor legionellapreventie in drinkwater. Deze regels zijn opgenomen in het Drinkwaterbesluit. De inspectie controleert alleen bedrijven waarbij het risico op besmetting het grootst is. De legionellabacterie kan groeien in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden warm. Mensen kunnen ziek worden als ze de bacterie inademen, bijvoorbeeld tijdens het douchen of het besproeien van de tuin.

Hulp of
advies nodig?
Neem contact
op!