Clip’R

Wat is Clip’R en wat kun je ermee?

Met de introductie van Clip’R  brengt LegionellaDossier een product op de markt waarmee  KDWS Nederland B.V. als partner van BRL6010 de volgende stap aan onze klanten kunnen bieden op het gebied van legionellapreventie. Het is een sprong richting de toekomst van automatisering; de sensoren combineren met intelligentie die ze in staat stelt activiteiten uit te voeren die voorheen enkel door mensen uitgevoerd konden worden.

Hieronder een puntsgewijs wat Clip’R toevoegt ten opzichte van bestaande oplossingen:

 • Op afstand registreren van temperatuur inzichtelijk in LegionellaDossier
 • Eenvoudig zelf te plaatsen, zonder hulp (en dus kosten) van specialisten
 • Clip’R is intelligent en interpreteert gegevens
 • Clip’R kan preventie voor je uitvoeren (opdrachten geven, taken uitvoeren en gereed melden)

Naast de unieke mogelijkheden is Clip’R kostentechnisch ook meestal de beste keuze, zowel qua eenmalige als terugkerende kosten.

Clip'R
Clip_R_leiding

Temperaturen op afstand, binnen LegionellaDossier

Temperatuur meten op afstand is niet nieuw, maar dit wel:

 • Een batterij die 3 jaar meegaat.
 • Kalibratie die slechts eens per 3 jaar hoeft.
 • Volledige integratie van de functionaliteiten en inzichten in je eigen LegionellaDossier omgeving. Dus geen aparte portal om te monitoren.

Met Clip’R heb je een laagdrempelige manier om temperaturen op afstand uit te lezen binnen een locatie. De meetgegevens worden elk kwartier uitgevoerd en eens per uur verstuurd naar LegionellaDossier en zijn daar inzichtelijk in dezelfde omgeving als alle andere verplichtingen van jou als klant, zoals keerklepcontroles, monsternames etc.

Eenvoudig zelf te plaatsen

Clip’R is eenvoudig zelf te plaatsen, zonder enige bekabeling of de noodzaak van een centrale gateway. De hoogtepunten zijn als volgt:

 • Geen behoefte aan een modem of gateway; één sensor is voldoende om te beginnen.
 • Geen netwerkkennis vereist; de LD-app begeleidt je stapsgewijs bij de plaatsing.

Clip’R onderscheidt zich van andere oplossingen in de markt doordat er geen gateway of modem nodig is. Hierdoor heb je geen hoge opstartkosten en kun je simpelweg beginnen met één sensor die je zelf kunt plaatsen. Elke Clip’R heeft een unieke QR-code, en vanuit LegionellaDossier kun je aangeven waar sensoren geplaatst moeten worden. Vergelijkbaar met spoel-, meet- of keerkleptaken verschijnt er nu een Clip’R-plaats-taak die precies aangeeft wat je moet doen om de plaatsing succesvol af te ronden.

Legionella dossier app KDWS
Clip_R leiding stromend

Clip’R interpreteert en snapt data

Clip’R is echter meer dan een eenvoudig te plaatsen oplossing voor temperaturen op afstand. Clip’R bevat namelijk de intelligentie om meetgegevens te interpreteren en begrijpen. Daarmee herkent Clip’R:

 • Temperatuuroverschrijdingen (zowel eenmalige als continue overschrijdingen)
 • Verversing van water in een leiding, wanneer deze gebruikt wordt.

Deze intelligentie wordt vervolgens ingezet om proactief legionellabeheer te managen.

Opdrachten geven en je logboek vullen

De kennis die Clip’R opdoet over temperatuurgrenzen en verversing van water kan vervolgens nuttig gemaakt worden bij de meest bijzondere eigenschap van Clip’R; Het geven van opdrachten om legionellapreventie vóór je klant uit te voeren of het gereed melden van activiteiten in de logboeken zodat het niet meer uitgevoerd hoeft te worden. Wat betekent dit concreet? Hieronder leggen we in detail uit hoe Clip’R deze taken vereenvoudigt:

Dagelijkse/wekelijkse spoelacties gereed melden

Monitoren en afmelden van spoelingen in je logboek

 • Wanneer je niet zeker bent of een tappunt voldoende gebruikt wordt om verversing te garanderen (zoals bijv. een personeelsdouche of een uitstortgootsteen), kan Clip’R dit voor je monitoren.
 • Wanneer verversing is gedetecteerd, zal Clip’R de spoeltaak automatisch gereed melden in LD en wegschrijven in je logboek.
 • Bij onvoldoende verversing blijft de spoeltaak in de takenlijst staan om handmatig uitgevoerd te worden.

Wekelijkse/maandelijkse temperatuurmetingen uitvoeren

Bewaken en afmelden van temperatuurmetingen in het logboek

 • Clip’R meldt de verplichte maandelijkse temperatuurmetingen gereed in het logboek van LD.
 • Wanneer de temperatuur niet voldoet aan geldende wet- en regelgeving maakt Clip’R een taak aan in LD om deze op te volgen, op dezelfde manier als het nu handmatig gebeurt en zelfs naar dezelfde persoon! Zo zie je in 1 overzicht de overschrijdingen gemeten door Clip’R en overschrijdingen gemeten door een uitvoerder.
100-Box ClipR

Automatisering van wasmachinekranen spoelen 

Innovatieve oplossing, bijvoorbeeld voor zorgappartementen, waarbij wasmachinekranen worden uitgerust met een automatisch spoelautomaat, gevolgd door de montage van Clip’R met een speciaal opzetstukje. Het spoelautomaat zorgt voor wekelijkse verversing, terwijl Clip’R automatisch controleert op de functionaliteit en je op de hoogte stelt bij een lege batterij.

Monitoren en in actie komen bij wisselend gebruik

Clip’R biedt intelligente monitoring voor panden op grote terreinen en situaties zoals leegstand van afdelingen/ruimtes. Door strategisch Clip’Rs te plaatsen, bijvoorbeeld bij de watermeter of aftakleidingen, wordt het gebruik nauwlettend gevolgd. Indien geen gebruik wordt gedetecteerd, plaatst Clip’R automatisch het gehele gedeelte op de spoellijst van de uitvoerder, wat resulteert in doelgericht spoelen.

Alles binnen LegionellaDossier

Het LegionellaDossier is de centrale hub voor alles met betrekking tot Legionellapreventie. Hier heb je direct inzicht in:

 • Actuele watertemperaturen
 • Het aantal taken dat Clip’R heeft uitgevoerd
 • De huidige status van alle preventiemaatregelen

Hulp of
advies nodig?
Neem contact
op!